Whocopied.me

Alt om håndsprit og hvorfor håndsprit

Guide og fakta omkring håndsprit

Håndsprit er første, bedste og hurtigste valg, hvis du ønsker rene hænder. En håndsprit er oplagt at anvende når dine hænder er blevet ikke synligt eller tørt forurenet/snavset.
Køb håndsprit online

Brugsvejledning

Step 1)
2 – 3 ml håndsprit påføres de tørre hænder.

Step 2)
Hånddesinfektionsmidlet indgnides grundigt overalt i hænderne, indtil de er tørre.

Når du anvender hånddesinfektion dræbes de mikroorganismer, du er blevet midlertidigt forurenet med. En håndsprit kan med fordel benyttes til håndhygiejne på såvel badeværelse som i køkkenet.

Kontaktsmitte

Overførsel af smitte kan ske ved direkte kontakt, der forudsætter en fysisk berøring mellem smittekilden og den modtagelige person.

Overførsel af smitte kan også ske ved indirekte kontakt. Det sker, når den modtagelige person får overført bakterierne via et mellemled, altså kommer i kontakt med genstande, der er forurenende.

Fakta om håndsprit

En håndsprit indeholder alkohol. Alkohol virker ved at ødelægge cellerne – nemlig ved at denaturere og koagulere proteiner. Cellerne lyseres og dermed ødelægges den cellulære metabolisme.

Til hånddesinfektion anbefales ethanol i styrken 70-85 %. Produktet skal være tilsat hudplejemidlet glycerol. Dax håndsprit er baseret på ethanol og opfylder EN 1500.

Alkohol er virksomt over for næsten alle mikroorganismer, men er dog ikke virksomt over for sporer. Der er ikke risiko for udvikling af resistens over for alkoholer.

Ethanol er det anbefalede middel til hånddesinfektion i Danmark. Det er valgt, fordi det selv ved gentagen brug i relevante koncentrationer ikke kan påvises i blodet. Der er derfor ikke grund til at mistænke sprit for at have alvorlige bivirkninger ved normal anvendelse til hud- og overfladedesinfektion.

Håndsprit er skånsomt mod hænderne

Nogle oplever gener i form af tør hud ved hyppig håndvask. Undersøgelser har vist, at hånddesinfektion er langt mere skånsomt mod hænderne end vask med vand og sæbe.

Videre er allergi overfor alkoholbaserede hånddesinfektionsmidler kun sjældent beskrevet.

Du kan altså skåne dine hænder uden at gå på kompromis med den gode håndhygiejne ved at skifte håndvask ud med hånddesinfektion. Dax håndsprit indeholder Glycerin, der hindrer udtørring af hænderne.

Husk, at du skal vaske hænderne, når du er blevet synligt eller vådt forurenet.

Guide og fakta omkring håndsprit er udarbejdet af

Hygiejnesygeplejerske
Ian Gottlieb
Vestjysk Infektions Hygiejne