Whocopied.me

Guide: Barbering af hovedet - Sådan barberer du dig skaldet

Hér på siden har vi samlet vores bedste råd til en perfekt hovedbarbering. Du får både en trin for trin guide samt en masse tips til, hvordan du bedst fjerner alle hår på hovedet og barberer dig skaldet.

Se alle vores produkter til barbering af hovedet hér

Først: Valg af skraber (Eller Trimmer)

Når det kommer til hovedbarbering, kan du anvende flere forskellige slags skrabere.


Straight Razor?  
De fleste professionelle barberer anvender en straight razor (barberkniv) med udskiftelige blade i deres barbershops. Det kræver dog rigtig god teknik og en rolig hånd at anvende en straight razor - og særligt i hovedbunden kan det give udfordringer. Derfor anbefaler vi ikke som udgangspunkt straight razors til hovedbarbering.Barbermaskine?
Vi bliver ofte spurgt, om det er en god idé at bruge en barbermaskine til hovedbarbering - Til det er svaret ganske enkelt: Nej! Brug aldrig en elektrisk barbermaskine til barbering af issen. Brug en skraber! En barbermaskine er typisk meget hård mod huden - og ser man på hår, som er barberet af en barbermaskine, under et mikroskop, er det ofte flosset hvor det er "skåret". Dette øger chancerne for nedgroede hår og irritation.
Flerklingeskraber?  
Den nemmeste løsning til hovedbarbering er for de fleste en flerklingeskraber. Flerklingeskraberne har typisk et fleksibelt hoved, som gør, at bladet nemt kan følge konturerne i hovedbunden - og da hovedbunden er fast og ofte med små ujævnheder, mindsker en skraber med flex, risikoen for at du skærer dig. En flerklingeskraber med 3-6 klinger er derfor et godt valg af værktøj til hovedbarbering.

"Åh nej! - Så er jeg nødt til at købe de afsindigt dyre neonfarvede flerklingeskrabere i supermarkedet", tænker du måske - Men bare rolig: der findes RIGTIG GODE alternativer til de alt for dyre flerklingeskrabere fra den helt store producent, vi alle kender. Den spanske producent LEA har eksempelvis en fantastisk god skraber med fleksibelt hoved og med 6 klinger. Udover at give en god og tæt barbering, så er nye blade til at komme i nærheden af til en fornuftig pris. 
En god flerklingeskraber til hovedbarbering
DE-Skraber? 
Kan man anvende en DE-skraber til barbering af hovedet? 
Ja, det kan man helt bestemt. Det er der rent faktisk mange af vores kunder, der efterhånden gør - og med stor succes. Når det er sagt, så kræver det lidt mere tilvænning og teknik, da hovedet på en DE-skraber ikke har nogen form for flex og derfor ikke er helt så eftergivende som en flerklingeskraber. Det er vigtigt, at du lader skraberens vægt gøre arbejdet, så du blot trækker skraberen hen over hovedbunden og ikke trykker. De første par gange er det vigtigt at tage den med ro og lære din hovedbund at kende; mærk efter om der er små ujævnheder eller modersmærker, du skal være særligt opmærksom på. Find den rette vinkel på skraberen og start stille og roligt med barberingen.

Vælg gerne en skraber, der har en god generel og medium aggressivitet, som f.eks en MÜHLE R 89. Og ellers vil vi helt sikkert anbefale dig at kigge mod skraberne fra Canadiske Henson Shaving, som er ekstra milde og nogle af vores favoritter til hovedbarbering.


Vil du have mulighed for selv at justere skraberens aggressivitet?
Vil du gerne selv have mulighed for at styre skraberens aggressivitet, kan du anskaffe en justerbar DE-skraber og sætte den på den mildeste indstilling til en start og herefter justere den til den indstilling, som passer bedst til dig og din hovedbund.

Du kan se udvalget af justerbare DE-skrabere hér.
Merkurs Futur-skrabere har et lidt længere skæfte end en typisk DE-skraber, så den er et populært valg af en justerbar DE-skraber til hovedbarbering.


Husk skarpe barberblade
På samme måde er det vigtigt at finde det blad, der passer bedst til dig og din hud. Det kan kræve, at du eksperimenterer med forskellige blade. Spørger du 10 forskellige brugere, får du med stor sandsynlighed 8 forskellige svar. Der er nemlig stor forskel på hud, hårvækst og følsomhed - og det som er den perfekte kombination for én bruger er ikke nødvendigvis det samme for dig. Vi har igennem langt tid arbejdet på at fremstille vores eget barberblad og efter et hav af tests og eksperimenteren, har vi langt om længe fået fremstillet et barberblad, der er præcis, som vi synes et barberblad skal være - Bladet har vi valgt at kalde for Proshave Platinum
Single Edge Skraber?
Amerikanske Leaf Shave står bag The Leaf Razor. The Leaf Razor har et fleksibelt skraberhoved, og du skal således ikke lære at barbere dig på ny, da den minder om den flerklingeskraber, du måske er vant til. I stedet for de meget dyre barberblade, som normalt anvendes i flerklingeskabere, er denne udgave lavet til udskiftelige half blades (altså halve DE-barberblade), der koster under kr. 1 pr. styk. Den er således ekstremt billig i brug og du kan med god samvittighed udskifte bladene, når de trænger.

Det fleksible skraberhoved følger hovedbundens konturer, så du får en tæt og behagelig barbering af hovedet uden irritation.

Leaf Razor kan anvendes med både 1, 2 eller 3 blade isat, alt efter præference og hudtype. Du får den mildeste barbering ved kun at lægge 1 barberblad i øverste position. Ved at tilføje et barberblad i midten, får du en moderat tæt barbering. Læg alle 3 blade i, for at få den tætteste barbering. Ved følsom hud eller sensitive område, kan du således nøjes med 1 eller 2 blade.
Se The Leaf skraberne hér
Trimmer til hovedbarbering?
Du kan også anvende en trimmer til hovedbarbering. Den ypperste til formålet er Wahls Hi-Viz Trimmer, som giver ultimativ præcision og ydeevne. Det er en ultra pro trimmer, som er lavet til professionelle, men også kan bruges hjemme på badeværelset. Hi-Viz er perfekt til dig, der skal have helt styr på trimning af hoved, skæg, kanter eller linjer. 
Se Hi-Viz trimmeren hér

Sådan gør du! Trin for trin...

TRIN 1: TRIM HÅRET 
Når det kommer til barbering af hovedet er det nemmest, hvis hårene er trimmet helt i bund med en trimmer først. Vi vil derfor altid anbefale dig at bruge en trimmer som første step mod en skaldet isse. Jo kortere du trimmer håret, jo lettere vil den efterfølgende barbering være.TRIN 2: VARMT BRUSEBAD 
Ligesom når du barberer dit ansigt, er det en god idé at blødgøre huden med varmt vand - eller endnu bedre: et varmt brusebad. Dette åbner porerne, blødgør huden og minimerer friktion og risiko for irritationer. Hvis du lige har trimmet dig, vil et bad også fjerne overskydende hår, så disse ikke sætter sig fast i skraberen under selve barberingen.TRIN 3: EKSFOLIÉR 
Mens du står under bruseren kan du med fordel anvende en mild ansigtsscrub på dit hoved. Dette fjerner alle døde hudceller og forhindrer tilstoppede porer samt indgroede hår. Tag den med ro og skrub ikke hårdt, for at undgå unødig irritation.TRIN 4: PÅFØR PRESHAVE 
Du kan med fordel anvende en Preshave inden din barbering. En Preshave giver din skraber et langt bedre glid over hovedet og skaber en beskyttende barriere mellem bladet og huden.TRIN 5: ANVEND PRODUKT 
Om du vælger at anvende en barberskum fra 'dåse' eller laver dit eget barberskum ud af en barbercreme eller barbersæbe er en smagssag. Det vigtigste er blot, at du bruger et godt produkt, som sikrer skraberen et god glid.

Splask først en smule lunkent vand ovenpå din preshave og påfør efterefter din foretrukne barberskum.

Vi har rigtig gode erfaringer med Prorasos røde barbercreme til hovedbarbering. Barbercremen er fed, cremet og lækker og giver en rigtig god beskyttelse under barberingen. Du kan naturligvis anvende den med en barberkost, men du kan også sagtens trykke en klat barbercreme ud i håndfladerne og skumme cremen op direkte på den våde hovedbund (Bemærk: Det er vigtigt, at du har splasket lunkent vand på hovedbunden først, inden du påfører barbercremen).
TRIN 6: BARBÉR 
Tag dig god tid, når du skal barbere hovedet. Start med ét område og sørg for at du er færdig hér, inden du går videre til næste område. Ved at gå langsomt frem og ikke ’springe rundt’ overalt, opnår du en langt mere behagelig barbering, da du således undgår at barbere det samme sted alt for mange (unødvendige) gange.

Med hensyn til rækkefølgen anbefaler vi, at du starter med håret på toppen, dernæst siderne og afslutningsvist barberer du baghovedet. Håret i siderne og baghovedet er typisk tykkere end det bløde hår på toppen - og ved at vente med siderne og baghovedet, kan hårene nå at blive blødgjort ekstra længe under barberskummet. Toppen af hovedet klares af de fleste ved at køre fra øre til øre.

Det kan være en god idé at anskaffe dig et håndspejl, så du lettere kan visualisere bagsiden af dit hovedet undervejs. Specielt i starten er det meget vigtigt, at du barberer med hårstrået (dvs. fremad på hovedet), præcis som du gør, når du barberer skægget.

Det forhindrer smertefulde, indgroede hår. Træk forsigtigt huden stram for at undgå unødvendige riller og forhindringer (Vær særligt opmærksom i nakken).

Skyl klingen i varmt vand efter hvert strøg over huden, så den altid er ren, da det giver det absolut bedste resultat.

Uanset hvor ofte du barberer dig, er det vigtigt at undgå et sløvt barberblad, da det trækker i huden og giver irritationer i hovedbunden.TRIN 7: SKYL MED KOLDT VAND 
Skyl overskydende produkt og stubbe af med lunkent vand og afslut med koldt vand, for at lukke porerne. Dup forsigtigt tørt med et RENT håndklæde.

TRIN 8: AFSLUT MED AFTERSHAVE BALM
Du må naturligvis ikke glemme at påføre en aftershave balm som det afsluttende element i din hovedbarbering. En aftershave balm fugter, plejer og beroliger huden. Brug altid en aftershave balm uden sprit i hovedbunden!

På Proshave veksler vi mellem følgende produkter, når vi med jævne mellemrum barberer hovedet. Begge produkter tilfører fugt og beroliger huden.

Det ene er Proraso's aftershave balm

Og den anden er GFT's Skin Food

Til de dage hvor du vil tilføre lidt ekstra fugt og pleje til hovedbunden (når dit aftershave produkt er trukket ind), bør du prøve denne creme fra Better Be Bold.
Se alle vores produkter til hovedbarbering hér