Whocopied.me

Hvordan vælger du dine køkkenknive og hvilke knive skal du starte med?

At have de rigtige køkkenknive kan gøre en stor forskel af din oplevelse i køkkenet. Der en fornøjelse at skære med en skarp kniv og anvender du samtidig i kniv der udformet til opgaven, kan det være lidt af en aha-oplevelse. 

Her er en guide til, hvilke køkkenknive du bør vælge og i hvilken rækkefølge, hvis du spørger os:

  1. Kokkekniv (Gyutoh)
  2. Santoku-kniv
  3. Grøntsagskniv (Shotoh)
  4. Brødkniv
  5. Fileteringskniv/Forskærerkniv (Sujihiki)
  6. Chutoh-kniv

Lad os nu uddybe denne rækkefølge:
1. Kokkekniv (Gyutoh)

1. Kokkekniv (Gyutoh)

Også kendt som en "gyutoh" på japansk, er kokkekniven, en all-purpose kniv, der kan bruges til at skære, hakke og skære kød, grøntsager, frugt og fisk. Det er en af de mest alsidige køkkenknive, og det er derfor en god kniv at starte med.
Vi anbefaler en kokkekniv mellem 16 og 26 cm alt efter erfaring og temperament.
2. Santoku-kniv

2. Santoku-kniv

Santoku-kniven minder om en kokkekniv, men er kortere og har en fladere klinge. Denne kniv er ideel til at skære og hakke grøntsager, og den er også god til at skære kød og fisk. Santoku'en bør være din kniv nr. 2.
3. Grøntsagskniv (Shotoh)

3. Grøntsagskniv (Shotoh)

En grøntsagskniv (Shotoh) er en lille, letvægtskniv, der er perfekt til at skære og skrælle frugt og grøntsager. Det er også en god kniv til mindre opgaver som at skære hvidløg eller små krævende detaljer.
4. Brødkniv

4. Brødkniv

En brødkniv har en savtakket klinge, der er designet til at skære gennem brød uden at mase brødet. Brødkniven er en vigtig kniv til enhvert køkken, og den kan naturligvis også bruges til at skære andre bløde fødevarer som tomater og bløde frugter.
5. Fileteringskniv / Forskærerkniv (Sujihiki)

5. Fileteringskniv / Forskærerkniv (Sujihiki)

Fileteringskniven er en lang, fleksibel kniv, der er ideel til at skære fisk og andre skrøbelige fødevarer som kyllingebryst eller bøffer. Denne kniv hjælper med at få maksimalt udbytte af dit kød og minimere spild.
6. Chutoh (Kniv til kød og fisk)

6. Chutoh (Kniv til kød og fisk)

Med en Chutohs kortere klinge og flade profil giver chutoh-kniven bedre kontrol og præcision ved skæring og filetering, og dens skarpe klinge skærer let igennem kød og fisk.

Bemærk venligst:

Det er vigtigt at huske på, at ovenstående blot er retningslinjer og at der ikke er tale om faste regler. 
Valg af køkkenknive afhænger naturligvis af dine personlige præferencer, hvad du tidligere har anvendt og hvad du kan håndtere størrelsesmæssigt. 

En ting er dog sikkert; Køber du nogle gode knive og passer du på dem og vedligeholder dem løbende, så vil du havde dem de næste mange år! - Når du først har prøvet at bruge gode (og skarpe) knive ser du dig aldrig tilbage!
Se alle vores knive hér