Whocopied.me

Aromaterapiens Historie Ifølge Aromatherapy Associates

AROMATERAPI ER EN BETEGNELSE, DER DÆKKER OVER BRUG AF ÆTERISKE OLIER MED TERAPEUTISKE FORMÅL.
DET ER EN RELATIVT MODERNE TERAPIFORM (ORDET BLEV FØRST TAGET I BRUG I 1928), MEN DENS RØDDER RÆKKER LANGT TILBAGE.
De store naturlæger John Gerrard og Nicholas Culpeper optegnede deres viden i midten af 1600-tallet. Culpeper skriver om lokale engelske planter på engelsk i stedet for latin. Cirka på samme tidspunkt skrev Paracelsus tekster om alkymi og foreslog metaller og mineraler som substitut for aromatiske planter - måske ser vi her den begyndende opdeling i ”naturlig” og ”kemisk” medicin.

Med den stigende industrialisering af England blev mange plantebaserede lægemidler rendyrket og benyttet separat. Senere blev de kopieret syntetisk for at skabe lægemidler som aspirin og morfin, og brugen af aromatiske lægemidler begyndte at uddø. Men i Europa og andre dele af verden fortsatte forskningen i æteriske olier sidst i 1800-tallet og i begyndelsen af 1900-tallet, ikke mindst med fokus på oliernes anti-mikrobielle egenskaber.

Den franske kemiker René-Maurice Gattefossé, kendt som aromaterapiens fader, gav den mo- derne aromaterapi sit navn. Han forskede i lavendels kosmetiske egenskaber og fik en alvorlig forbrænding på sin hånd under et laboratorieforsøg. Han beskrev det som følger: ”Jeg var udsat for en laboratorie-eksplosion, der dækkede mig med brændende substanser, som jeg slukkede ved at rulle mig på en græsplæne; mine hænder var stærkt beskadigede med mas- ser af dødt væv. Bare en enkelt skylning med æterisk lavendelolie stoppede spredningen af skader. Behandlingen blev fulgt af en voldsom svedudvikling, og ophelingen begyndte dagen efter.” I 1928 skrev han bogen ”Aromatherapie”, som vore dages terapi er opkaldt efter.

Dr. Jean Valnet læste Gattefossés forskning og benyttede æteriske olier til at behandle solda- ters sår med. Han etablerede en klinik i Paris og benyttede olier i behandlingen af psykiatriske patienter. Han skrev ”The Practice of Aromatherapy” med case-historier om sin indvortes og udvortes brug af æteriske olier. Meget af vores viden om praktisk anvendelse af æteriske olier stammer fra hans arbejde og skrifter.

Marguerite Maury, en østrisk biokemiker, forskede i æteriske oliers optagelse gennem huden omkring på samme tid som Valnet. Da hun ikke havde en lægeuddannelse, kunne hun ikke som Valnet ordinere olier til indvortes brug. Men hun følte, at deres udvortes brug kunne være lige så værdifuld, og følgelig udviklede hun massageteknikker, hvorfra vore dages aromaterapi stammer. Hendes behandlinger var oprindeligt udviklet til foryngelse af ansigtet, men hendes kunder rapporterede så mange andre velgørende egenskaber, at hun udviklede en fuld krops- teknik. Hun praktiserede og underviste frem til sin død i 1964. Marguerite Maurys arbejde var fundamentet for den moderne udvikling af aromaterapi i UK. Den behandling, som Aroma- therapy Associates uddanner i, er en direkte videreførelse af den behandling, som Marguerite Maury udviklede, og mærkets to grundlæggere arbejdede i mange år med Marguerite Maurys assistent, Micheline Arcier.

I offentligheden nyder aromaterapien i dag større popularitet end nogensinde, og også blandt medicinere øges dens troværdighed. Kombinationen af berøring og aromatiske dufte synes at skabe en dybdegående påvirkning af sind og krop, og de æteriske oliers markante healende energier kan behandle mange almindelige lidelser på en sikker og effektiv måde.

Hvordan Virker Aromaterapeutiske Produkter

Hvad er aromaterapi, og hvad er dens fordele?

”Aromaterapi er brugen af æteriske olier udvundet af planter med terapeutisk formål.
Vi mener, at æteriske olier kan virke på såvel fysiske som emotionelle niveauer og forbedre ens almindelige helbredstilstand og velvære.

På et fysisk niveau fordi ætetriske olier består af meget små molekyler, der kan penetrere ind i vores blodomløb og afhjælpe mange problemer. De bruges ivrigt inden for spa-industrien for at hjælpe med at lindre muskelsmerter, forbedre cirkulationen og lindre tilstoppede bihuler. I hudplejeprodukter kan de æteriske olier, ved at trænge ned i hudens dybere lag, have en posi- tiv effekt på huden som fx en optimering af cellefornyelsesprocessen, forbedring af blodcirkula- tionen samt løse problemer med akne, eksem og aldrende hud.

På et følelsesmæssigt niveau kan duften af æteriske olier have en markant effekt. Lugtesansen er den mest primitive af vores sanser og er forbundet til de dybeste dele af hjernen, som styrer basale instinkter, minder og følelser.”

Geraldine Howard, President, Aromatherapy Associates

Lugtesansen

Lugtesansen er den mest primitive af vores sanser, og den er forbundet med nogle af de ældste og dybeste dele af hjernen. Dens fysiske strukturer befinder sig i næsen og hjernen og kaldes samlet for det olfaktoriske system. Lugtesansen er en dynamisk sans; dens effekt er ikke konstant, men øjeblikkelig, hvorefter den aftager. Duften kan udløse følelser og endda fysiske reaktioner og fremkalde livfulde minder om mennesker og steder.

Aromatiske molekyler er meget flygtige, hvilket vil sige, at de bliver til luftarter og hurtigt spre- der sig. Vi kan så inhalere dem med den luft, vi indånder, hvilket er første trin på vejen til at op- dage en ny duft. Når vi har indåndet aromatiske molekyler, når de den øverste del af næsen og det olfaktoriske epitel, hvor de kommer i kontakt med specialiserede nerveceller, olfaktoriske celler. Olfaktoriske celler har små “fimrehår” hængende fra sig, og aromatiske molekyler forbin- der sig med disse fimrehår ved hjælp af en lås-og-nøgle effekt. Det betyder, at hvert fimrehår kun vil genkende en bestemt duft. Når molekylerne forbinder sig med fimrehårene, skaber den olfaktoriske celle en nerveimpuls. Molekylerne vil så blive nedbrudt og bortskaffet, og fimrehå- ret er klar til at opdage en ny duft. Nerveimpulserne bæres fra olfaktoriske celler videre til den næste gruppe celler, der udgør den olfaktoriske nerve. Denne nerve bærer budskabet videre til selve hjernen. Nerveimpulsen når nu det limbiske system, et af hjernens mest primitive områ- der, som er forbundet med overlevelse, instinkter og følelser. Forskerne mener, at nervesigna- lerne, når de passerer gennem dette område, kan påvirke hjernens kemi og forårsage humør- forandringer. Det kan være sådan, dufte skaber følelsesmæssige reaktioner.

Hukommelsen er også knyttet op på det limbiske system, og vi ved, at dufte kan udløse meget stærke følelsesmæssige minder, negative som positive. I det limbiske system er hypothalamus, kontrolcentret for kroppens to kommunikationssystemer - det autonome nervesystem og det endokrine system. Budskaber fra lugtesansen kan aktivere disse systemer og forårsage fysiske og muligvis hormonelle reaktioner på bestemte dufte. Nerveimpulsen passerer endelig
forbi det limbiske system til den olfaktoriske cortex, der befinder sig i den bageste del af hjernen. Her vil duften endelig blive genkendt, men på dette tidspunkt vil hjernen og kroppen allerede have reageret på den.
Når du efter din aromaterapeutiske behandling bruger den samme blanding derhjemme, vil du få ekstra fordele, da forbindelsen mellem din hukommelse og lugtesans betyder, at dit sind og din krop ”husker” fordelene ved den professionelle behandling.
Selv om nogle æteriske olier kan indeholde hundreder af individuelle kemiske bestanddele, er deres molekylære størrelse stadig lille nok til at lade dem penetrere gennem huden. Huden absorberer nemmere fedtopløselige substanser end vandopløselige. Æteriske olier er lipofile - fedtopløselige, men de fleste er for koncentrerede til at bruges direkte på huden. De fortyndes normal med en bæreolie, typisk en plante- eller vegetabilsk olie, eller et hydrolat, der indeholder mikro-botaniske ekstrakter af plantemateriale, som forstærker de æteriske oliers virkning.

De æteriske oliemolekyler rejser ned gennem epidermis, fortrinsvis via hårfolliklen og ned i dermis, hvorefter de når blodomløbet og hudens lymfekar. Med blodomløbet kan de transpor- teres rundt til alle kroppens områder. De vil hurtigst nå frem til områder med god cirkulation, dvs. lever, nyrer og visse muskelgrupper.

Inhalation

Æteriske olier arbejder meget effektivt i åndedrætssystemet. Deres anti-bakterielle og antivira- le egenskaber gør dem perfekte til at bevare sundheden i bihuler, svælg og bryst og også
til at lindre symptomer på infektioner og allergier.

Når de indåndes, absorberes de gennem slimhinderne langs åndedrætsstrukturen og går direkte videre til blodstrømmen, så de kan rejse gennem kroppen som beskrevet ovenfor. Æteriske olier er unikke, naturlige aromatiske kemikalier, der findes i mange typer plantemateriale. En æterisk olie er ”essensen” af en plante og indeholder dens mest koncentrerede livskraft, så dyrkningen af planter og udvindingen af olien er af stor vigtighed for at bevare dens vitale energi. Alle Aroma- therapy Associates æteriske olier udvindes fra originale enkeltplantearter.

Ekstrahering af æteriske olier

Størstedelen af de æteriske olier, der benyttes i aromaterapien, udvindes ved destillation. Nogle æteriske olier, som fx fra citrusfrugter, udvindes ved hjælp af en koldpresningsmetode kaldet ekspression.

Destillation

Plantematerialet placeres i et stort bassin kaldet en destillerkolbe, og låget lukkes tæt til. Træ, rødder og frø bliver først skåret i stykker, knust eller malet for at frigive de flygtige olier. Kogen- de vand eller damp passerer gennem plantematerialet, opbløder det og udløser frigivelse af aromatiske essenser fra de kirtellommer, de ligger i.

Damp og fordampede essenser stiger op og passerer gennem et damprør gennem en konden- sator,der får dampen og de fordampede essenser til at køle af og vende tilbage til en flyden- de form. Når den flydende væske står stille, vil den naturligt dele sig i destilleret plantevand, hydrolat, og æteriske olie, som så kan bortledes.

Ekspression

Denne udvindingsmetode bruges til citrusfrugter, hvor de flygtige olier befinder sig i små sække lige under overfladen. Frugten drejes rundt i en stor tromle med pigge, og denne pene- treringaf skallen frigiver de flygtige olier. Resterne skylles ind i centrifuge-separatorer, hvor olien udvindes.

Hydrolater

Det vand, der bruges til destillationen af aromatiske planter, absorberer plantematerialets vandopløselige elementer og også enhver vandopløselig komponent af den flygtige olie. Når planter som rose og neroli destilleres, recirkuleres vandet adskillige gange, så det bliver mættet med plantens vandopløselige komponenter.

Dette blomstervand værdsættes for dets terapeutiske virkning især på huden, fx tredobbelt destilleret rosenvand, appelsinblomstvand.

Aromatherapy Associates i 5 punkter

1.
Aromatherapy Associates er skabt for snart tre årtier siden af Geraldine Howard og Sue Beechey, begge elever af Micheline Arcier, der blev uddannet af den moderne aromaterapis grundlæggere, Jean Valnet og Marguerite Maury. Der går således en klar linje tilbage til aro- materapiens grundlære og principper.

2.
Aromatherapy Associates er ikke hudpleje, der flirter med aromaterapi for den gode histories skyld. Det er aromaterapi omskabt til hudpleje ved hjælp af omhyggeligt udvalgte æteriske olier af så god kvalitet og i så høje mængder, at der opnås en reel aromaterapeutisk virkning. Alle produkter vil således altid tilbyde en dobbelt effekt: en fysisk virkning på hud og krop, en emotionel virkning på sindet.

3.
Aromatherapy Associates støtter fair trade, økologiske og traditionelle dyrkningsmetoder og mener, at planter dyrket uden kemikalier har flere fordele og færre bivirkninger for hud og krop.

4.
Mærkets Bath & Shower Oils er udviklet til at gøre det nemt at indarbejde emotionel aroma- terapi i hverdagen. Det primære formål med olierne er således ikke at blødgøre huden (om end de også vil have den virkning), men at drage fordel af deres evner til at påvirke, regulere og afbalancere sindet. De bruges FØR badet, så de æteriske olier først kan absorberes gen- nem huden og dernæst optages i kroppen via inhalation under det varme bad.

5.
De aromaterapeutiske indholdsstoffer i alle produkter skaber i sig selv store resultater. Men i tilgift sørger Aromatherapy Associates særlige behandlinger for at kombinere aromaterapien med udvalgte massageteknikker fra Østen og Vesten, der både kan bruges som velvære- oplevelse, men som også kan virke mere målrettet og problemløsende.